Сашо Паргов е голмайстор за всички времена в историята на Марек...

 

Български отбор разплакал легендата на футбола сър Алекс Фергюсън. Историята, която ще ви разкажем, се е случила в Станке Димитров, днес Дупница през далечната 1978-ма година. Тогава местният отбор Марек буквално прегазва водения от митичния шотландец отбор на Абърдийн.

 

Преди 33 години на стадиона в Дупница за да гледат футболния двубой са се събрали най-малко 40 000 души, твърдят запалянковци, викали за Марек.

 

Точно по това време един млад специалист  води своя „Абърдийн\". Събрал е най-оброто, което може да си позволи за момента, като на резервната скамейка е оставил днешния селекционер на Астън Вила Алекс Маглийш. Мачът започва, а двамата капитани по традиция разменят флагчета. Далеч преди да получи благородническа титла , тогава сър Алекс остава вън от обективите на камерите – пък и кой да му обърне внимание: Сашо Паргов и компания буквално прегазват Абърдийн и печелят мача с 3:2

 

Сашо Паргов е голмайстор за всички времена в историята на Марек. А заедно с вратаря  Стоян Стоянов и сега всеки ден са тук на стадиона, където мечтаят децата на Дупница отново да изиграят паметни мачове, особено като тези с Байерн Мюнхен – отборът от Дупница губи първия мач с 0:3, но печели у дома с 2:0. На стадион „Бончук „ и до днес пазят ръкавиците на легендарния Сеп Майер, който собственоръчно вади топката от мрежата, а след мача ги подарява на дупничани... В същото това време, на фона на безкрайния лукс в който се къпят днешните футболни знаменитости, в Марек са играли първо за чест и слава и после за всичко останало...

 

Теренът в Дупница е жив и днес, макар да не е правен ремонт от 1952-ра година. И макар някогашните страшилища Марек, Пирин и Ботев Пловдив да са далеч, от така наречената майсторска група, тук всички до един вярват, че където е текло – пак ще тече!