о- олямото търсене обаче накара търговците да завишат цените на колите...

С 10 % са скочили продажбите на автомобили втора употреба през летния сезон. По- олямото търсене обаче накара търговците да завишат цените на колите.


Цената е основният показател при търсенето на автомобил \"втора ръка\". Едва след това клиентите се интересували от марката, външния вид, разхода на гориво и колко километра е изминала, обясняват търговците на най-голямата автоборса в Южна България, която се намира край пловдивското село Труд.


Цените тръгват от 4  и стигат до 60 хиляди лева, в зависимост от модела на автомобила.  Петър, който е продавач в магазин заедно със съпругата си търсят семейна кола. Двамата са спестили 6 хиляди лева и се надавят за тези пари да намерят най-доброто.


Изборът на Петър е по-ограничен, защото на пазара предимно се предлагат коли втора ръка, които са от Германия, Австрия и Франция. В момента вносът от Италия почти е замрял, тъй като поляците масово купували от там и  предлагали по-високи цени. За българите оставали по-старите и почти непродаваеми автомобили.


От два месеца банките са по-благосклонни да отпускат потребителски кредити за закупуване на лек автомобил.