Ррегистрацията чрез писмено заявление не е задължителна...

Стана ясно как можем да гласуваме за кмет и президент, ако живеем в чужбина. Един от вариантите е да подадем необходимите заявления в българското посолство или представителство в съответния град. Можем да изпратим тези формуляри и по електронна поща.

Добрата новина е, че регистрацията чрез писмено заявление не е задължителна. Ако живеем в чужбина, можем да упражним правото си на глас и когато името ни не фигурира в избирателните списъци.

Въпреки това, добре е да се регистрираме предварително, защото броят на подадените декларации е решаващ за това дали в града ни ще има избирателна секция.

Ето как става това - в населените места, където има дипломатическо или консулско представителство, избирателни секции се образуват, ако поне 20 души са заявили желание да дадат своя глас, при това – не по-късно от 27 септември.  Ако в града ни няма български дипломати, за да има избирателна секция, трябва най-малко 100 души да са заявили желание да гласуват.

Не трябва да забравяме, че изборният ден протича в местно, а не в българско време. Започва в 6 сутринта и приключва в 19 вечерта. Повече информация, както и образци на необходимите документи, можем да намерим на сайта на Министерството на външните работи.