Гала, Зейнеб и Стойко от \"Биг Брадър 1\" отидоха в пчелина в село Равно поле...

Днес в \"На кафе\" Гала, Зейнеб и Стойко от \"Биг Брадър 1\" отидоха в пчелина в село Равно поле, където изучиха отблизо живота на пчелите и това как се прави мед. Хубаво е да се седи зад кошера, за да няма инциденти.

 

За кошера е изключително важен размерът му, за да се улеснява работата на пчелите. Ако кошерът не е направен както трябва, пчелите се ядосват.

 

Гала и Зейнеб опушиха един от кошерите, за да надникнат вътре, където в абсолютна хармония живеят една пчела-майка, няколко търтея и повече от 50 000 пчели-работнички.

 

Пчелата-майка се храни само с пчелно млечице, живее пет години и единствената й работа е да снася яйца. Търтеите са необходими само, за да оплодят пчелата-майка по врече на т. нар. \"брачен полет\", след което умират или биват изгонени от кошера.

 

Пчелинът се разполага най-много на 3 километра от т. нар. паша – място, богато на медоносни растения и далече от големи водни басейни, промишлени предприятия, училища и детски градини.

 

Цялата работа по живота в кошера, включително и произвеждането на всички видове пчелни продукти, се пада на десетките хиляди пчели-работнички.

 

Интересно твърдение е, че пчелата е „тънката нишка в природата\", без която светът би оцелял най-много четири години, според изчисленията на Айнщайн. Тя подпомага природата да се развива – там, където има пчели, природата е по-богата. Когато едно растение не се опрашва, то изчезва и точно затова тази теория може да се окаже вярна.

 

Разберете още за пчелите във видеото.