Медът е богат на витамини, ензими и антибиотични вещества...

Как да различим истинския от фалшивия мед и как да извлечем максимума от останалите пчелни продукти?

 

Тези полезни съвети даде днес предаването \"На кафе\". Истинският мед се проверява лесно – бурканът се обръща с капачката надолу, след което трябва да се отлепи от дъното на правилна струйка. Ако тя се накъса, медът е фалшив, тоест разреден с глюкозно-фруктозен сироп.

 

Зейнеб и Стойко показаха на живо от пчелина в село Равно поле как се събира мед от пчелните пити. След като узрелият мед се събере от питите, той се центрофугира и филтрира в специални машини, за да се изчисти от всички примеси. Двете вадиха и цветен прашец, наричан \"супер храна\" заради високото съдържание на полезни вещества и витамини.

 

Медът е естествен консервант, богат на витамини, ензими и антибиотични вещества. Той пречиства организма от токсини, действа благоприятно на нервната система и перисталтиката на червата. Колкото е по-тъмен медът, толкова е по-богат на активни вещества.

 

Въпреки схващането, че мед в горещ чай е полезно, е точно обратното. Той трябва да се слага в хладък чай, защото при температура над 45 градуса започват процеси на разграждане на ензимите на меда и неговото действие отслабва.

 

Прополисът е силен натурален антибиотик – не допуска микроорганизми, препоръчва се за стомашно-чревни проблеми и болни венци.

 

Пчелното млечице е натурален биостимулатор, съдържа всички полезни вещества от меда и прашеца. Това есенцията от пчелните продукти. Регулира обмяната на веществата.

 

В момента в София и Пловдив тече изложението за мед. То ще бъде до неделя.