Общата сума, от която можем да се възполваме, е 6 млрд. и 700 млн. евро

Страната ни е усвоила едва около 9% от еврофондовете и се нарежда на предпоследно място сред останалите държави в Евросъюза. Данните припомня финасовото издание \"Файненшъл Таймс\".

Ако до 2015 година не успеем да усвоим парите - ще ги изгубим. Общата сума, от която можем да се възполваме, е 6 милиарда и 700 милиона  евро.

Данните на Европейската комисия, ползвани в изданието, показват, че до този момент страната ни е усвоила едва около 610 милиона евро. Ако не искаме да загубим останалите европари, през следващите 3 години трябва да успеем да похарчим още 6 милиарда и 90 милиона евро. Тези числа нареждат страната ни на предпоследно място, като след нас е само Румъния. Финансовият всекидневник припомня, че ако до 2015 година, страните не се справят с проектите, субсидиите ще се върнат обратно в бюджета на Европейския съюз.

Министърът по еврофондовете Томислав Дончев ни обясни, че данните от 9.1% на Европейската комисия се базират на парите, които са изплатени на България оттам.  Различните фирми и учреждения у нас обаче са получили общо около 17%, твърди министърът. Голяма част от парите се дават от дъжавата, а тя ще си ги вземе от еврофондовете. Иначе, договорените средства били над 50%.

Още преди около 3 месеца, премиерът Борисов изчисли, че сме усвоили двойно повече от данните на Европейската комисия, допълни Дончев.

На цели 95%, но до 2015 година пък е заложил външният ни министър Николай Младенов пред \"Файненшъл Таймс\". Министър Дончев пък разчита на малко над 100%.