Между 22 и 36 хиляди паунда годишно излиза обучението на българчета в средно училище във Великобритания...

Между 22 и 36 хиляди паунда годишно излиза обучението на българчета в средно училище във Великобритания.

 

Кога се кандидатства, какви изпити се полагат и какво трябва да знаят родителите и децата, които искат да учат в чужбина, провери екип на „Новините на Нова"

 

Величка е дошла на специално изложение, за да разбере къде може да учи през следващите 2 години. В момента е в девети клас, но има намерение да завърши средното си образование във Великобритания.

 

За да се вмести в редиците на английските средношколци, Величка трябва да се подготви добре по математика, английски и за тест по интелигентност. В някои училища може да се наложи да мине препитване и по френски и латински. Майка й пък трябва да обърне внимание на финансовата част.

 

Иначе Величка ще замине на пълен пансион. Ще й бъде осигурено общежитие, където, освен за храната и възпитанието й, ще се погрижат и за свободното й време.

 

За най-добрите има стипендии. Най-често от България заминават деца между 12 и 14-годишна възраст. За някои от най-добрите училища понякога се чака по две години, за да се освободи и място и детето да бъде прието.