Проф. Малиновски: \"Хората в академията финансират държавата, като продължават да вършат работата си\"...

Тази година учените от БАН няма да получават цялата си заплата. Причината е недостиг на средства за издръжката на академията. По този начин бихме могли да останем, например, без прогноза за времето.

 

В тази връзка проф. Никола Малиновски, член на Настоятелството на БАН, заяви в \"Здравей, България\", че средната работна заплата там би трябвало да бъде 628 лева. Миналата година обаче успели да платят 534 лева средна работна заплата на човек.

 

\"БАН е единствената институция, която е на държавна субсидия и не получава пари за парно, ток и вода. Тя получава бюджет, който частично стига за изплащане на планираната работна заплата, но ние не успяваме да го правим. В резултат на това хората в академията финансират държавата, като продължават да вършат работата си\", обясни проф. Малиновски.

 

Най-ниската заплата в БАН е 400 лева за асистентите, 350 лева за техническия персонал.

\"Получава се така, че кадър, който е висококвалифициран ще получава толкова, колкото кадър, който няма никакво образование. Това наред ли е\", попита проф. Малиновски.

 

\"Денят, в който Симеон Дянков каза, че са дадени 45 милиона повече за наука и образование, беше публикуван на сайта на Министерството на финансите проектобюджет за 2012-та, в който за БАН са предвидени 5 милиона по-малко, отколкото за тази и миналата година. Изглежда, че умираме твърде бавно за господин министъра\", заяви проф. Никола Малиновски.

 

\"Със Симеон Дянков се мъчим да се срещнем от две години. Нито с него, нито с представител на министерството имаме някакъв контакт. Непрекъснато ги каним да дойдат. 142-годишна институция ще умре. Те ни душат, не успяват да ни задушат и затова ни душат още повече\", каза още професорът.