От следващата година много българи може да получават по-малко пари за майчински и болнични...

От следващата година много българи ще получават по-малко пари за майчинство, за болнични и за обезщетения при безработица. Причината за това са промени в новия бюджет за държавното обществено осигуряване. Според тях държавата вече ще изисква по-дълъг срок на осигуряване, на базата на който ще се формират тези плащания.

 

Въпреки че още миналата година държавата вдигна нужните месеци, на базата на които се изчислява майчинството, в новия бюджет е предвиден нов, още по-дълъг срок.

 

Тогава социалните партньори оправдаха промяната с факта, че много жени започваха да се осигуряват на по-голяма сума месеци преди да родят, за да получават повече пари след това.

 

След поредната промяна, вместо 18, вече ще се гледат доходите за 24 месеца назад. Това на практика значи, че жени, които са работили само последните 12 месеца, а в периода преди това нямат трудов стаж, ще получават много по-малки майчински от реалната си заплатата.

 

Подобна е ситуацията и с болничните. При тях вече ще се взимат доходите за 18 месеца назад, вместо 12, както е в момента. Остава същият начинът, по който ще се изплащат болничните, въпреки че този начин беше предвиден само временно като антикризисна мярка.

 

От 18 на 24 месеца се удължава и базата, върху която ще се изчислява обезщетението за безработица. Работодатели обясниха, че са съгласни с новия бюджет, тъй като основните им искания са спазени.

 

Колко хора ще засегне удължаването на сроковете не можахме да разберем. Нито социалният министър Тотю Младенов, нито експерт от Осигурителният институт пожелаха да разговарят с екипа на \"Новините на Нова\".