Никой от пенсионерите не вярва, че ще се върне времето, в което са били освободени от такси...

Пенсионерите ще продължат да плащат по 2.70 лева за преглед при лекар. Това решиха депутатите, като отхвърлиха предложението таксата да падне до 1.36 лева, колкото са 10% от минималната пенсия. Коментарът на ГЕРБ беше, че по-високата такса има възпиращ характер от излишно ползване на здравни услуги.

 

Ходят ли по-рядко наистина пенсионерите на прегледи заради потребителската такса?

 

Оказва се, че ниските пенсии ограничават посещенията при лекарите. Хората ходят в краен случай или само за да им предпишат лекарствата, за които ползват намаление от Здравната каса. Други пресметнали, че меренето на кръвно им излиза доста солено. Трябва ли и колко да бъде таксата за хората в третата възраст?

Все по-малко са пенсионерите пред кабинетите на джипитата. Иванка Андреева получава пенсия в размер на 200 лева. Често заради заболяването й се налага да посещава личния си лекар. Казва, че таксата от 2.70 лева е непосилна не само за нея.

Има хора, които вземат 100 лева пенсии, според пенсията трябва да бъде таксата. Моята е 200 лева, няма минимална работна заплата. Върху пенсията трябва да бъде потребителската такса, на мнение е Иванка Андреева. Според нея, почти всички хора са си купили апарати и сами си мерят кръвното и много малко прибягват до услугите за здравната помощ.

Така направил и Стефан Харизанов. Сметнал, че по-евтино ще му излезе да си купи апарат и да си мери кръвното сам, отколкото да плаща всеки път такса, за да му го мерят.

В поликлиниката срещаме и Мюмюле Селимова, която е с байпас. Затова й се налага често посещението при личния лекар. Всяко идване тук и струва минимум 10 лева, защото пътува от шуменското село Деница. Освен тях плаща задължителната такса от 2.70 лева. Нейната пенсия е 115 лева. Разказва, че постоянно е на прегледи и че 100 лева не й стигат за лекарства и ядене.

Според Стоянка Ангелова, потребителската такса не трябва да бъде по-ниска, но пък пенсиите да се покачат.

Никой от пенсионерите обаче не е оптимист, че някога ще се върне времето, в което са били освободени от плащане на потребителски такси и когато са обръщали внимание на здравето си повече.