Това е записано в промените в Закона за енергетиката...

Предвижда се социално слаби хора да получават целогодишно помощи, с които да покриват минималното си потребление на ток. Това е записано в промените в Закона за енергетиката.


Там се въвежда понятието \"уязвим клиент\". Новият термин се създава, за да се уеднакви законодателството си с европейските изисквания.


Все още не са ясни критериите, на които трябва да отговарят уязвимите потребители. Те ще бъдат изготвяни тепърва от социалното министерство.


 За Новините на Нова експертите сравниха тази нова категория с хората, които получават помощи за отопление през зимата. Разликата ще бъде, че сега държавата ще покрива част от сметките им пред цялата година.


Към момента малко над 200 хиляди лица и семейства получават за 5-те зимни месеци пари от агенцията за социално подпомагане.


С новия закон се гарантира на битовите потребители, бюджетните и малките и средни предприятия доставката на електричество, по регулирани от енергийната комисия цени.


Промените задължават енергодружествата да направят сметките ни за ток по-разбираеми, както и да ни изплатят обезщетение, ако влошат качеството на услугата си.