Работата по случаите на пране на пари и злоупотреби с еврофондове дава добри резултати.

Няма напредък по делата срещу  корупцията, призна главният прокурор Борис Велчев. За сметка на това, според него, работата по случаите на пране на пари, злоупотреби с еврофондове и организирана престъпност дава добри резултати.

Прокуратурата и съдът трябва да уеднаквят стандартите си за събиране на доказателства, пише в евродоклада. От страниците му беше отправена и лична препоръка към главния прокурор - редовно да анализира причините за издаването на оправдателни присъди по дела по високите етажи и да обжалва, когато съдът не е направил подходяща оценка на доказателствата.

\"Под 5% са оправдателните присъди, много лесно е да се вземат 2-3 дела с оправдателни присъди и да кажем, че всички са такива, но това не е вярно\", заяви Борис Велчев. Според него, ако има 100% осъдителни присъди, значи няма да има  нужда от съд.

Председателят на върховния касационен съд обърна внимание и на факта, че с европейските ни партньори общува само изпълнителната власт. Лазар Груев и Борис Велчев подчертаха, че в Брюксел явно не получават точна и вярна информация за тяхната работа. Затова искат самостоятелни разговори с Европейската комисия.

Друга критика на Европейската комисия е че прокуратурата все още не започва системно разследване срещу магистрати, когато има твърдение за корупция. Главният прокурор не се съгласи и с тази констатация. Според него е имало няколко осъдителни присъди срещу магистрати.

В същото време обаче Борис Велчев призна, че работата по разследване на корупционни схеми върви трудно, тъй като законът в момента им пречи.