Незаконната постройка ще остане временно...

Въпреки заканите на Дирекцията за строителен контрол, засега приютът на отец Иван в Нови хан няма да бъде събарян. Незаконната постройка ще остане временно с условието, че през следващия месец ще се реши къде да отидат хората, които в момента живеят там.

 

Ще започне и строеж на нова сграда, за която държавата, общината и църквата ще помагат с пари и придвижване на документацията.

Много деца са родени в приюта. Докато те строят къщичка за дядо коледа, човекът, който е построил тяхната - отец Иван е на преговори с държавата. Преди време ДНСК реши, че постройката е незаконна и опасна. След много жалби до различни институции и Върховния съд отсече, че крилото трябва да бъде премахнато. Така се появи въпросителна - къде ще отидат хората, които живеят в нея.

В сградата няма парно и затова всичките 40 обитатели на приюта са настанени в старото крило.

Срок, в който сградата трябва да бъде съборена няма. Отец Иван обеща лично да я разгради, така че материалите от нея да се използват за строежа на нова сграда.

Новият приют ще бъде построен на място, където в момента се отглеждат животни, за да се изхранват децата от манастира. Работниците също са хора на отец Иван и живеят в тези постройки.

Докато тече строежа на новата сграда, някои от хората в приюта ще бъдат настанени във фургони.