Тази година край морето се очаква бум на търсенето на живи коледни дръвчета.

Близо месец преди Коледа на много места в страната започнаха приготовленията за празничната украса, а в магазините вече се продават изкуствени елхи и играчки. Тази година край морето се очаква бум на търсенето на живи коледни дръвчета.

Боровият аромат на коледното дръвче в стаята не само допринася за коледната атмосфера, но и я прави напълно истинска и осезаема. Това е и целта на кампанията на държавното лесничейство в Несебър – за истинска Коледа, без да се изсичат живи дръвчета.

Стотици иглолистни насаждения вече са готови за засяване в саксия, като цените варират от 15 лева до 70 лева в зависимост от вида. В разсадниците вече се търсят най-традиционният черен бор, и дугласката ела. Бургазлии поръчват дръвче в саксия и от екзотичните видове хималайски и атласки кедър, както и аризонски кипарис.
 
От регионално управление на горите в Бургас пък изразиха опасения че и тази година по тържищата бракониери ще продават коледни дръвчета, на ниски цени. За тази цел горските в региона вече проверяват денонощно иглолистните насаждения по Южното Черноморие и напомнят че всяка законно изсечена елха трябва да има специален печат. Бракониерските дръвчета ще бъдат конфискувани, а актовете могат да достигнат до 3 хиляди лева.