Вчера здравният министър потвърди, че в случая е проявена небрежност...

Директорът на болница \"Шeйново\" д-р Иван Костов подаде оставка. Причина за крайното решение е смъртта на 35-годишната родилка Надежда Узунова. Вчера здравният министър потвърди, че в случая е проявена небрежност и поиска глобата за лекарска грешка да се повиши десетократно.

 

Председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов подкрепи решението на шефа на болница „Шейново\" да напусне. Според професор Милан Миланов от Етичната комисия обаче оттеглянето е прибързано, тъй като съдебната експертиза по случая с починалата родилка все още не готова.

 

Все още не може да се каже окончателната причина за смъртта на Надежда Узунова. Според лекарите тя е отказала да влезе в болница. Ако е така, това показва грешка на болницата, която не я е накарала да подпише отказ от лечение.

 

Лекарския съюз коментираха, че вместо увеличение на глобите за лекарска грешка, първо трябва да се даде ясна дефиниция кое е лекарска грешка и кое оправдан риск. От здравната комисия към парламента пък са готови да стигнат още по-далеч – увеличение на срока за лишаване от лекарски права. В момента той е от 3 месеца до 2 години.