Те обвиняват БДЖ в прилагането на процедурата локаут...

Споровете между синдикатите и ръководството на БДЖ започнаха още от сутринта. Според синдикалистите ръководството на железницата е упражнило натиск върху стачкуващите служители, за да не спират работа.

 

Според синдикалисти ръководството на БДЖ е сменяло служителите, които са решени да стачкуват, с техни колеги, които не подкрепят протеста, за да не спират влакове.

 

Петър Бунев, председателят на железничарския синдикат към КНСБ, твърди, че подмяната на служители може да застраши сигурността на пътниците.

 

Владимир Владимиров, председателят на борда на директорите в БДЖ, категорично отхвърли обвиненията. Синдикатите обаче вече са подали сигнал за нарушението.

 

Процедурата по локаут, в която синдикатите обвиняват ръководството на БДЖ, означава, че работодателят предприема ответно действие срещу протеста на служителите си. Става въпрос за смяна на стачкуващите работници с техни колеги, които не подкрепят протеста. Така не се допуска спирането на работата и демонстрацията на недоволство сред работещите.