Очаква се мярката да стартира още от началото на 2012 година.

От следващата година се възстановява програмата за европейско финансиране на млади фермери. Земеделските стопани могат да кандидатстват за финансиране, с което да направят собствени ферми. Очаква се мярката да стартира още от началото на 2012 година.

Георги Кузманов е млад предприемач, който е решил да насочи усилията си в създаването на земеделско стопанство.

На какви условия трябва да отговаря Георги, за получи европейски средства, за да отглежда бадеми – отговорът от идва от Радостина Батанова- директор ДФ \"Земеделие\" – Бургас:

\"Към момента на кандидатстване  да не са навършили 40 години, да живеят на територията на общината, в която ще развиват дейността или съседна на нея. Стопанството им да отговаря на минимум 2 икономически единици към момента на кандидатстването\".

За една икономическа единица се считат 42 овце - майки, 10 декара трайни насаждения - ябълки, круши, праскови или 3 декара - орехи и бадеми.

За да получи субсидия от 12 500 евро Георги трябва да попълни необходимите документи и да изготви бизнес план за поне двойно увеличаване на декарите с бадемови насаждения. Очаква да се затрудни.

Радостина Батанова потвърди, че наборът документи затруднява много младите фермери, но в тяхна помощ е службата за съвети в земеделието, която ги консултира по отношение на документацията, която имат да подготвят, както и бизнес плана, който трябва да представят.

Консултациите са напълно безплатни. А при добре изпълнен план всеки млад фермер има право на втора субсидия.