Близо 34 милиона души по целия свят са поразени от ХИВ.

На първи декември, светът показва своята солидарност към болните от СПИН. По повод световния ден за борба с болестта, мобилни екипи в цялата страна днес правят безплатни изследвания. Наш екип посети един от тях - в Столичната регионална здравна инспекция.

За да проверите ХИВ-статуса си не е задължително да сте правили секс без презерватив, да водите безразборен полов живот  или да сте имали контакт със заразена кръв или инфектирани игли и спринцовки.

\"Всички хора трябва да си направят тест за ХИВ. Всеки, който не си знае ХИВ-статуса е добре да го направи\", посъветва д-р Ирина Гайтаневска.

Затова трябва да отделите не повече от 15 минути, след което ще научите резултата. Ако сте се инфектирали дни преди да си направите теста, резултатът няма да бъде валиден. \"Тоест може да имаме един отрицателен резултат , но човек всъщност да е инфектиран. Трябва да са минали три месеца, за да сме сигурни, че човек не е инфектиран с ХИВ\", обясни д-р Гайтаневска.

Ако инфекцията се открие навреме, човек може да води пълноценен начин на живот. От началото на годината през  кабинета в Столичната регионална здравна инспекция са  преминали 3 500 души, повечето от тях мъже.

Основно млади хора посещават кабинета, но има и тенденция за повишаване на възрастовата граница към 49годишни.

В момента болните от спин в страната са 1400 души, но това са само официално регистрираните.