Това предвиждат част от промените в Закона за управление на отпадъците...

Търговците с обекти над 100 квадратни  метра ще трябва да сключват договори за разделно събиране и предаване на отпадъците. Това предвиждат част от промените в Закона за управление на отпадъците, които ще бъдат разгледани на първо четене в парламента.

В договорите, които търговците ще подписват ще бъде записан ангажимент за разделно събиране на боклука и  предаване на отпадъците от хартия и картон, стъкло, пластмаси и метали.  Част от промените в закона са насочени към определяне на ясни задължения на кметовете за управление на битовите отпадъци.

Градоначалниците ще трябва да организират разделното им събиране на територията на общината. По силата на европейска директива до 2020-та година страната ни трябва да постигне 50 на сто рециклиране за битовите отпадъци. 

Във всички населени места с население по-голямо от 10 000 души, общините ще трябва да осигурят и площадки за безвъзмездно предаване на разделно събраните отпадъци от домакинствата, за опасни отпадъци, едрогабаритни отпадъци и метални отпадъци от бита.