\"Отечествен фронт\" разкрива система, по която роднините на по-заможните затворници биват шантажирани...

Тази събота, 3 декември социалният ъндърграунд \"Отечествен фронт\" разкрива система, по която роднините на по-заможните затворници биват шантажирани, за да са спокойни за близкия си зад решетките. \"Всеки ден получаваме писма от затвора – с ужасни подробности и молби за освобождение.\" – разказва Мартин Карбовски. – \"Днес една такава история е случаят с малкия Джамбаз. Свидетелите по него са подредени така: първо бащата разказва какво се е случило, после емоцията на бабата и дядото, а накрая съкилийниците на самоубитият ни герой.\"

Един син на заможен баща попада в затвора. Има система, по която роднините на по-богатите затворници са изнудвани, за да осигурят спокойствие на своя човек зад решетките и той да не бъде тормозен. Хората от тази система правят повече пари вътре в затвора, отколкото биха могли да направят навън. Възможностите на семейството бързо са надушени от пандизчийте, които завъртат неукрепналия 19-годишен младеж в такава затворническа шантаж-въртележка, която накрая свършва с обесване. Заради сексуалните гаври, снимани с незаконен телефон в затвора и заради предизвестената смърт, роднини му са готови да стигнат и до съда за правата на човека.

\"Един баща се разкайва за \"урока\", който искал да даде на разхайтения си син, като го оставил в затвора и търси справедливост. Ако сме умни, трябва да уважаваме такива цигани, които си търсят правата по официален ред, защото има и други – тези, които тръгват да отмъщават с брадвите.\" – коментира Карбовски. – \"Доколкото си спомням, затворът ни се представяше за място, където прегрешилите трябва да се поправят. Истината, която не е важна за никого, е, че често отношенията в затворите между затворници, а предполага се и между служители и подопечни, са се превърнали в икономическо начинание. Няма да бием сина ти – прати ни пари. След месец пак няма да го бием, пак ни прати пари. Тази икономическа страна на лежането в затвора не ни беше показвана досега. Разбирайте го така – това е още една причина, за да не попадате там. Дори и с богати роднини, дори и с малка присъда – ще ви видят сметката.\"

\"Отечествен фронт\", събота, 3 декември 2011 г., 18:00 по Нова телевизия.