Вчера митничарите на Дунав мост откриха над 1 килограм злато в джобовете на пътник...

Пет пъти е нараснал контрабандния пренос на злато през тази година. Посоката обаче е друга - от Европейските страни към Турция и арабския свят. Вчера митничарите на Дунав мост откриха над 1 килограм злато в джобовете на пътник.

Три са факторите, засилили нелегалното движение на златото. На първо място цената му расте и то е добра инвестиция в условията на финансова криза. На второ място, пак заради кризата, много хора продават семейни ценности,  защото имат нужда от пари.

За 2010 година заловеното контрабандно злато е едва около 2 кг и половина. Но тази година бизнесът със златни накити процъфтява и според митничарите не е изключено част от него да е откраднато от джебчийки в европейските страни.

Част от пренасяните накитите са с нумизматична и художествена стойност, но се търгуват като обикновен метал. Само преди месец пак на Дунав мост бяха заловени 22 брилянта монтирани на детски пръстенчета с цел да заблудят митническите служители, че на тях проблясват стъкълца.

Друга находка е съкровище от 33 24-каратови златни монети с образа на първия император на Австро-Унгария Франц Йозеф. Всичко е обявено на публичен търг с тайно наддаване в НАП в Русе.