Стотици се събраха срещу промените...

Втори национален митинг срещу пенсионната реформа посрещна министрите в Пловдив.

 

Протестът беше пред сградата на областната управа. Стотици се събраха срещу промените, с които се повишава възрастта за пенсиониране, срещу намеренията на правителството да отнеме доплащането за клас прослужено време, както и срещу увеличаването на таксите за обучение във висшите училища.

 

Очакванията на организаторите бяха за поне два пъти повече протестиращи, но не се оправдаха. Според синдикатите заради отказа на работодателите да дадат отпуск на служителите си. Протестиращите връчиха на правителството декларация с исканията си.

 

Пета година Бойка Добринова се бори с държавата, за да се пенсионира. Удължаването на възрастта отново попарило надеждата й. На миньора Милчо Добрев от \"Мини Марица – Изток\" пък му остава една година до пенсия. Реформата обаче ще удължи още престоя му в рудника.

 

В протеста в Пловдив се включиха и студенти, които се обявиха срещу увеличението на таксите за обучение в университетите от догодина.

 

За изнесеното заседание министрите от кабинета пристигнаха от София с червен автобус, а премиерът бе докаран с ескорт. Протестиращите ги посрещнаха с освирквания и викове за оставка. Бойко Борисов отказа да се срещне с протестиращите.

 

Въпреки че местната власт не разреши на синдикатите да проведат митинга си пред сградата на Областната управа заради изнесеното заседание на Министерски съвет, те все пак дойдоха да протестират и да нарушат комфорта на министрите.