В Шабла морето е отнесло централния плаж и оставило след себе си двуметрова дупка и пръст.

Ще се намерят ли пари за  възстановяване на плажовете по българското крайбрежие, които последните бури унищожиха? Специалистите са категорични, че това може да се случи, само ако бъде донесен допълнително пясък и бъде насипан по брега.

Опитахме се да разберем от регионалното министерство, дали държавата ще отпусне пари и ще бъдат ли заличени щетите до началото на летния сезон. Оттам обаче не получихме такъв отговор. Оказа се, че и парите, които се събират от концесионерите всеки сезон, не е задължително да се инвестират в плажовете.

За миналата година сумата е била над 11 милиона лева, като те са отишли в Сребърния фонд и в общинските бюджети. Междувременно, нашите кореспонденти провериха останало ли е нещо от плажовете в Шабла и Албена.

В Шабла морето е отнесло централния плаж и оставило след себе си двуметрова дупка и пръст. Разрушена е голяма част от инфраструктурата на къмпинг Добруджа.

Високите 7-метрови вълни са направили пътя, който води към Дамбата, неизползваем. Отесена е и 5-метровата пясъчна ивица пред брегоукрепителното съоръжение.

Сериозно пострадал е и курортът Албена. Най-засегнати са хотелите на първа линия при резерват Балтата. Морската вода е заляла пътя и е навлязла и все още има неразчистени ледените късове.

След оттеглянето си, вълната е оставила десетки кубически метра пясък, засипал градини, външни тераси и басейни. От областната администрация на Добрич вече са огледали пораженията.

\"Имаме наш служител и комисия, която взима от общините техните намерения за коригиране на щетите за допълнително подпомагане от междуведомствената комисия на държавата\", заяви Тодор Георгиев – заместник областен управител на Добрич.

 

Вижте повече във видеото.