Причина за заплахата са забавени плащания към австрийската фирма, създала системата...

Варна е заплашена всеки момент да остане без видеонаблюдение заради забавени плащания към австрийската фирма, създала системата. В края на миналата година от фирмата поискаха Министерството на вътрешните работи да плати близо два и половина милиона евро, защото наблюдението се ползва за нуждите на полицията. Плащане досега обаче няма, а от фирмата заплашиха, че ще изключат системата.

Видеонаблюдението на Варна е създадено чрез смесено дружество между общината с 48% и австрийската фирма Ефкон АГ – с 52%. и работи вече няколко години, но без пари за поддръжка и сервизиране от страна на полицията.

\"Дружеството има да получава около 2 млн. и 400 хиляди евро. То си ги търси от Ефкон Варна, но то не е създадено с цел да бъде такова финансирането\", обясни Владимир Тонев, пълномощник на ОбС-Варна в Общото събрание на \"Варна Ефкон\" ООД.

Затова компанията си търси парите от МВР. Отговорът на МВР идва от Румен Станков, гл. сътрудник по видеонаблюдение, ОД на МВР – Варна, и е следният: \"МВР не е страна по договора. Страни са Община Варна и \"Варна Ефкон\" ООД.\"

Ако министерството и фирмата не се разберат, мониторите може да загаснат. Мнението на местните е, че тези пари трябва да се намерят, тъй като видеонаблюдението гарантира редът в общината и тяхната сигурност.

Пред нашата камера главният сътрудник по видеонаблюдение към ОД на МВР – Варна потвърди, че системата работи добре, тъй като кражбите на автомобили, както и други престъпления са намалели.

 

Ако няма преговори за парите, един от най-големите градове в страната остава обаче без зоркото око на камерите.

Все пак Владимир Тонев, пълномощник на ОбС-Варна  в Общото събрание на \"Варна Ефкон\" ООД, обясни, че е възможно е да се прибегне към ограничаване на част от функциите на системата, но не да я спрат изцяло.

Развръзката предстои.