Имат седмица да подготвят проекти за възстановяване на пътища, мостове и сгради

80 милиона лева по програмата за развитие на селските райони могат да бъдат осигурени за възстановяване на засегнатите от наводненията райони в Хасковска област.

 

Това обяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Междувременно бяха наградени военнослужещи, участвали в спасителната операция в село Бисер.

 

Кметовете на общини в наводнените райони имат седмица, за да подготвят проекти за възстановяване на пътища, мостове, сгради и ВиК инфраструктура. Повечето кметства обаче нямат техническа готовност и капацитет за това. Тук, според министър Дончев, ще се намеси държавата, която ще помага.

 

23-ма военнослужещи бяха наградени с пари, почетни знаци и предметни награди за смелостта при спасителната операция в село Бисер. Аню Ангелов заяви, че Министерството на отбраната е собственик единствено на част от земята под язовир „Иваново", чиято стена се скъса и причини бедствието.

 

Кой е виновен за трагедията ще прецени прокуратурата. Разследващите се опитват да установят не кой е собственик на язовира, а кой е трябвало да упражнява контрол за състоянието му.