Литър от най-масовия бензин А-95 днес се продава за 2 лева и 61 стотинки...

Нов рекорден скок на цените на горивата само за една нощ. Литър от най-масовия бензин А-95 днес се продава за 2 лева и 61 стотинки, което е с 4- 5 стотинки повече от вчера.

 

Така новата цена бие рекорда от февруари 2008-ма година, когато литър от същия бензин струваше 2, 54. Днес плащаме 2.77 за литър бензин А-98, а дизелът се търгува за 2 лева и 70 стотинки.

 

От \"Лукойл\" подготвят информация за движението на цените на горивата през изминалите 5 години. Анализът ще бъде готов утре. Днес наш екип потърси анализа на потребителите.

 

Ангелина е стоматолог. Принудена е да ползва личния си автомобил ежедневно и няма как да икономисва. Зарежда от най-евтиния бензин - А-95.

 

\"Аз карам с А-95, цените и на тоя бензин достатъчно ме стряскат\", каза тя.

 

И кара ежедневно. Когато тегли чертата обаче, портмонето й олеква доста по-бързо: \"Моят месечен разход за гориво като пари отива горе-долу към 250 лева. На този момент, допреди няколко месеца беше по-малко\".
Други като Сашка и семейството й, например, са решили да търсят алтернативни и по-евтини начини за транспорт – ползват градския транспорт.

 

Според анализаторите тенденцията в последните години е в началото на всяка зима - цените на петрола на международните пазари да падат. В края на зимата обаче те задължително се повишават.

 

И на Сашка, и на Ангелина краят на тази зима носи рекорден скок в цената на горивото. Експертите смятат, че проблемът е в лошата икономическа среда в Европа, предвид гръцката криза. Докато се успокоят пазарите, някои от нас ще продължават да плащат много по принуда, а други все по-рядко ще ползват колите си.