Един от потърпевшите лекари потърси Нова телевизия, за да разкаже за проблемите...

Продължават проблемите в болницата в Свищов. Проверка на Инспекцията по труда показа, че лекарите там не са получавали заплати от 7 месеца. Това се дължи на огромните дългове от над 1 милион лева, които  болницата е натрупала. Един от потърпевшите лекари потърси Нова телевизия, за да разкаже за проблемите.

 

Д-р Стефко Барозов работи в свищовската болница повече от 30 години. Разказва, че заради остарелите уреди и апарати, болницата губи пациентите си. Така лечебното заведение остава с по – малко клинични пътеки, а лекарите не получават заплатите си: ,,Проблемът е доста голям за всеки от нас. Когато човек разчита само на една заплата и не я получава в продължение на няколко месеца, при всички случаи това създава затруднения от всякакъв характер – професионален, личен семеен и така\".

 

Д-р Барозов казва,  че заради нередовното изплащане на заплатите, само за 1 година 30 медицински сестри са напуснали болницата: ,,При колегите също така имаме едно сериозно брожение. Да се надяваме, че този проблем ще се реши, защото това може да доведе естествено до напускане на колеги, както и на дългогодишни членове на персонала, от което никой не печели – нито болницата, нито хората, нито никой\".

 

Въпреки, че лечебното заведени не може да изплаща дълговете си, управителят на болницата търси нови специалисти за оперативните отделения.

 

,,Там са достатъчно високи цените на клиничните пътеки, достатъчно интензивен е лечебният процес, т.е. оборотът на пациента е много голям\", каза д-р Евгени Витанов – управител на МБАЛ ,, Димитър Павлович\".

 

Общината в крайдунавския град е спечелила проект за 3 милиона лева по Оперативна програма ,,Регионално развитие\". С тези пари ще бъде закупено ново оборудване за болницата. Част от тях ще покрият и дълговете на лечебното заведение. Отворен остава въпросът кога ще бъдат изплатени заплатите на лекарите.