Идеята е провокирана от случилото се с актьора Христо Мутафчиев...

Искат създаването на единен телефонен номер за връзка с рецепцията в хотелите. Идеята е провокирана от случилото се през 2010 година с актьора Христо Мутафчиев. Инициативата е подкрепена от Атлантическия клуб и сдружение \"ПанЕвропа България\".

 

В края на октомври 2010 година Христо Мутафчиев получи инсулт. Заради невъзможността да се свърже с рецепцията на хотела, в който е отседнал, му е оказана медицинска помощ часове след инцидента.

 

„Мисля, че ако бях успял да набера тогава рецепцията, първо нямаше да спя до 9 часа сутринта, а случката се случи в един през нощта, и много по-малки щяха да бъдат пораженията по тялото ми. Много лекари се изказаха, че ако първите 15 минути съм бил получил помощ нямаше да имам проблем\", коментира актьорът.

 

След изживяното той е категоричен, че трябва да бъде въведен единен номер за рецепцията на всички хотели или паник бутон на телефона, който директно да те свързва с рецепцията.

 

„Смятам, че е изключително важно да помогнем на други хора, които ще попаднат или са попадали  в моята ситуация, защото никой не е застрахован, уверявам ви\", твърди Мутафчиев.

 

Решението е изпълнимо и може да стане с поправка в Закона за туризма, между двете четения в парламента, обясниха от Националния борд по туризъм.