Работници разказват, че са принудени да залагат венчалните си халки...

В държавното дружество „Строителство и възстановяване\" в Стара Загора от месеци насам са без заплати. Работници разказват, че са принудени да залагат венчалните си халки, за да имат пари за хляб. Хората  са отчаяни и настояват регионалното министерство, което е принципал на  дружеството, да вземе отношение по  проблема им.

 

Част от работниците на държавната строителна компания в Стара Загора не са вземали заплати от половин година. При други, като Румен  Запрянов, забавянето е още по-голямо: „Казват, че няма…Имаме сметки, кредити, нетърпимо е… Всяка вечер в семейства ни има само кавги\".

 

Работниците разказват, че не са спирали работа  нито за ден,  но срещу това получавали само аванс от по 300 лева, и то за предходни месеци. От безпаричието и глада всеки се спасявал, както може. 

 

„Като тинейджър – мама ми дава, това е факт\", каза Иван Пеев, работник в прдприятието.

 

„Пръстенът отиде на жената, халката сватбената я заложих, за да взема пари за хляб\", разказа Иван Стойчев.
„Работата избива на лудост, защото прав, здрав човек, да искаш от сина си, нямам никаква помощ, отникъде нищо не мога да взема\", коментира Желязко Стоенчев.

 

Директорът на компанията в Стара Загора признава, че заради кризата  продажбата на жилищата, които дружеството изгражда върху собствени терени, вървяла трудно. Затова и пари за аванси едва се намирали.

 

„Всеки, който е пожелал да напусне заради това, че не е получавал  заплати предприятието, никой не е спиран по никакъв повод\", обясни  Иван Личев, изп. директор на дружеството.

 

За да получат заплатите си,  работниците  са потърсили помощ от Инспекцията по труда в Стара Загора. Оттам заявиха, че правят проверка по жалбата им.

 

За „Новините на Нова\" от Министерството на регионалното развитие и благоустройството информираха, че към настоящия момент на работниците в поделението в Стара Загора вече е изплатена авансово по половин заплата. До две седмици ще бъдат направени първите плащания и на забавените трудови възнаграждения през тази година.

 

Репортер: Десислава Младенова