Това е първата подобна класация, правена у нас...

В края на месеца списание \"Форбс България\" представя класация за най-влиятелните българи. Това е първата подобна класация, правена у нас. Тя ще включва 30 личности от различни сфери - политика, спорт, организации с идеална цел, финанси, енергетика, медии, шоубизнес, религия, технологии, производство и търговия.

 

\"Класацията изисква доста сериозни предварителни проучвания. Има няколко основни критерия, по които се подбират хората. Първият е броят подчинени на съответната личност. Друг критерий са ресурсите, с които човек разполага. Третият критерий е в каква сфера са тези ресурси. Ние даваме най-голяма тежест на енергетиката, тъй като тя е много важна за сигурността. Втората важна сфера са медиите заради тяхното голямо внимание. Третата е банкирането, което е свързано с много пари\", обясни в \"Здравей, България\" главният редактор на списанието Йордан Матеев.

 

Друг важен критерий е дали този ресурс или власт се използват, за да се променя България. Хора, които не искат да променят нищо, няма да влизат в класацията, допълни редакторът.

 

В нея ще влязат 14 политици и държавници. Някои от тях са премиерът Бойко Борисов, неговите вицепремиери, някои от лидерите на опозицията като Сергей Станишев, президентът Росен Плевнелиев, както и Кристалина Георгиева.

 

Втората група личности са от бизнеса. Повечето са предприемачи и собственици. Малко е броят на главните изпълнителни директори. Става въпрос за 12 души, сред които е Левон Хампарцумян.

 

\"Последната група е на влиятелни хора без голям брой подчинени и без големи ресурси. Там представителите са най-малко. Сред тях са патриарх Максим, представители на синдикатите, икономисти, политолози и социолози\", обясни още Йордан Матеев.

 

Един от примерите е икономистът от институт \"Отворено общество\" Георги Ангелов, чийто основен ресурс, според главния редактор, е знанието. Неговата сила е, че има влияние върху хората, които определят общественото мнение. От спортистите пък в класацията ще бъде включена Магдалена Малеева заради това, че се опитва да промени нещо в сферата, в която е успяла.