Убиецът очевидно е имал антисемитски подбуди, каза президентът Никола Саркози....

С минута мълчание Франция почете паметта на загиналите при вчерашното нападение в Тулуза. В ход е мащабна операция по издирването на стрелеца, който нападна еврейското училище и уби четирима души. Повишени са мерките за сигурност в района, където се разигра трагедията. Убиецът очевидно е имал антисемитски подбуди, каза президентът Никола Саркози.

 

Няколко хиляди души излязоха снощи по улиците на Париж в памет на загиналите по време на трагедията в Тулуза. Много от дошлите оставиха свещи на изпълнения със символ площад на Бастилията.

 

„Аз съм тук не защото съм еврейка, а защото съм силно развълнувана от това, което се случи\", обясни една от присъстващите.

 

Междувременно, в Тулуза са въведени извънредни мерки за сигурност, след като бе обявена най-висока степен на опасност от терористично нападение. Преди няколко дни в Тулуза и близкия град Монтобан нападател стреля по военнослужещи и уби трима души. Президентът Саркози заяви, че очевидно нападателят на военните и на децата е един и същ, тъй като е използвано едно и също оръжие.

 

„Все още не знаем какви са мотивите на убиеца. Като се има предвид обаче, че застреляните деца и учителят са били евреи, изглежда нападателят е имал антисемитски подбуди\", каза президентът Никола Саркози. 

 

Саркози съобщи още, че прекъсва предизборната си кампания поне до сряда, за когато са насрочени военните погребения на застреляните преди няколко дни войници. Днес президентът ще се срещне с представители на френската еврейска и мюсюлманската общност. Двама от убитите преди няколко дни войници бяха мюсюлмани.