Фолк певецът Ангел се е записал за доброволец и разказа каква е ситуацията горе...


Доброволци, които искат да помогнат, ще бъдат извозени между 5:30 и 7:00 часа сутринта утре. Всички преминават инструктаж и оставят личните си данни. Задължително е да са пълнолетни.

Желаещите да помогнат трябва да са с много добри обувки. Едно момче вече е наранило глезена си и е било извозено с линейка до София, именно заради обувките, които е носело.

Друг доброволец – Ангел, си е навехнал крака. Той гостува в „Часът на Милен Цветков" и обясни, че теренът е много труден за изкачване. Той уточни, че средствата, които се използват от доброволците за гасене са единствено лопати и клони, защото друго няма на разположение.

Журналистът Димитър Кенаров, който също е бил доброволец при гасенето, каза, че огнеборците ползват резачки.

„Проблемът беше, че дори самите огнеборци нямаха координация помежду си кой какво прави", допълни Кенаров. Той е чул от радиостанциите комуникацията между огнеборците и е станало ясно, че единият отряд не е наясно къде е другият, както и къде точно са нужните за гасенето помпи.

„Има хаос", каза Кенаров.

Друг доброволец каза, че според него е подценена и трудността на терена. Дори хората да знаят кой какво прави, ясна тактика в цялостното гасене няма, допълни той.

Последната информация за пожара на Витоша е, че България очаква два самолета от Израел да помогнат на колегите си в гасенето. Вече три наши хеликоптера са включени в акцията, която тече трети пореден ден.

Доброволците непрекъснато, заедно с пожарникарите и служителите на горските стопанства, се опитват да локализират самия пожар. Това, което правят е да секат дърветата около него, за да може пламъците, които вървят в тяхна посока, да не станат причина за разрастване на целия пожар.

На място днес е пристигнал земеделският министър Мирослав Найденов. Има информация, че вътрешният министър Цветан Цветанов ще бъде в Бистрица.

Той координира работата при бедствия и аварии и вероятно ще даде повече информация за това кога се очаква да пристигнат помощните самолети, които ще взимат вода от язовира и ще гасят с нея пожара.

Районът около целия язовир е отцепен. 50 декара гора горят, но всъщност територията, заедно с дима, е реално 150 декара.

Още подробности от първо лице, по думите на доброволци в гасенето на пожара – вижте във видеото.