"Пейпър пешън" или "за любителите на книги" е новото парфюмерийно амплоа на модата

Модата не знае граници и за пореден път за всекиго ще се намери по нещо, особено за тези, които обичат да прекарват безсънни нощи между страниците на някой роман или френска поезия.

 

Поредната модна ексцентричност доведе до създаването на „Пейпър пешън” (Paper Passion). Това е най-новият парфюм, носещ неподправения мирис на книга. Ароматният флакон е пакетиран между текстове на нобелиста Гюнтер Грас.

 

„Книжната страст” е дело на парфюмериста Геза Шоен, в дизайнерски тандем с Карл Лагерфелд и издателят Герхард Щайдл.

 

Шоен е смятан за истински гений в своята област. На 13 години е успявал да различи над 100 парфюма и създава истински фурор, откривайки молекулата Iso E, която използва в почти всичките си уханни творения.

 

Може би странен или поне парадоксален е фактът, че неговият талант безспорно напомня на главния герой от книгата „Парфюмът. Историята на един убиец” на Патрик Зюскинд. Романът разказва историята на странно момче, което от ранна възраст успява да улови и различи ароматите. Така в създаването на перфектния парфюм той убива редица девойки, използвайки тяхната телесна миризма за създаването на най-благовонния аромат.

 

„Убиец” или не, новото ароматно творение на Шоен ще успее да влуди книжните любители, които все повече тъгуват за твърдите корици и мириса на печатарско мастило, които все по-малко се разгръщат в епохата на виртуалното пространство.

 

Автор: Мартина Ангелова