Легендарният гимнастик има общо 26 отличия от световни, европейски и олимпиади

Един от най-големите спортисти на България Йордан Йовчев обяви, че прекратява кариерата си. През февруари следващата година той ще навърши 40 години и прецени, че вече е време да спре.

 

Спортистът даде пресконференция, на която обяви решението си. Както е известно, Данчо влезе в историята на спортната гимнастика с участието си на рекордна шеста поредна Олимпиада. В Лондон той се класира на седмо място на халки.

 

"Време е да кажа "стига толкова". Мога да продължа, но не виждам смисъл. Няма какво повече да гоня. Следваща Олимпиада? Не е сериозно на 50 години да играя гимнастика. Дори не смятам повече да тренирам", заяви Йовчев.

 

Легендарният гимнастик планира да направи бенефис с шоу в "Арена Армеец" в София през ноември. "Датата все още не съм я определил, но един бенефис през ноември ще бъде супер. Ще поканя някои от най-пресните олимпийски шампиони, както и състезатели от подрастващото поколение на българската гимнастика".

 

"Иска ми се да направим истински гимнастически празник за хората. Имаме план за развитието на българската гимнастика. Мисията ми е да работя. Ще помагам на Краси Дунев, който е много амбициран. Надявам се желанието ми да не се изпари бързо".

 

В знаменитата си кариера Данчо Йовчев е олимпийски вицешампион на халки от Атина 2004 и има още три бронзови медали на халки и на земя от Игрите в Сидни 2000 и Атина 2004. Великият български гимнастик е четирикратен световен шампион и европейски първенец. Той е спечелил общо 26 отличия от световни и европейски първенства и Олимпийски игри.