Семейството харчи месечно между 1000 и 1500 лева, за да подържа живота на Филип

Двегодишият Филип от Пловдив е в будна кома вече няколко месеца заради ненавременно поставена ваксина.


Вместо да е в болница под лекарско наблюдение, детето се намира в дома си при своите родители. Бил е два месеца в интензивното отделение на Детската клиника в Пловдив, но случаите на т.нар. „будна кома” българското здравеопазване е оставило на произвола на съдбата.


Всичко се поема изцяло от самите родители, защото няма клинични пътеки, нито специализирани клиники. Липсват и центрове за рехабилитация, разказва репортерът на Нова Благой Бекриев.


„Причината за състоянието на детето е инфекция или вирус, от който той заболя, когато беше на година. До този момент нашето дете беше здраво, защото не се е налагало да влизаме в болници. Филип не е боледувал. Всичко започна с обилно повръщане, при което ние веднага отидохме в Спешен център. Постъпихме в болница, където преседяхме три дни. Детето видимо се подобри и бяхме изписани. Но същия ден той отново се влоши и се наложи да се връщаме в болницата и то на няколко пъти от петък до неделя. Когато ни приеха в неделя, Филип бе с висока температура и силно дехидратиран”. Това обясни пред камерата на Нова телевизия майката на Филип – Светла.


По думите на Игнат, баща на Филип, лекарите са посочили като евентуална причина за състоянието на детето поразяване на мозъка, визирайки „енцефалит”, което е вследствие на вирусна инфекция.


Ние го свързваме с поставена месеци по-рано ваксина, тъй като той е роден в седмия месец. По-късно лекарите говореха за незрялост на организма, за кръвно-мозъчна бариера, която не е била толкова съвършена за поставянето на тази ваксина. И в самото упътване на ваксините пише да се поставят след навършване на 13-месечна възраст, а той на практика е бил на 10 месеца, когато са му я поставили”, обясни още Игнат.

 

Семейството харчи месечно между 1000 и 1500 лева, за да подържа живота на Филип.

 

Дарителската сметка на малкия Филип може да намерите ТУК.


Какво още разказаха родителите на Филип - гледате във видеото.

 

Репортер: Благой Бекриев