Признавам, че в момента съм в състояние на война и смятам да я я спечеля, категоричен е офицер Райков

В деня на уволнението си заради атентата срещу Ахмед Доган офицерът от НСО Георги Райков се закани да съди службата. Не смята, че нападението е можело да се предотврати. Това е второто интервю на Георги Райков от атентата досега. Причината да се появи във „Всяка неделя” той определи така: „през целия този период досега бяха направени изказвания от „професионалисти”, които определено засегнаха моята чест и достойнство като офицер – как е била организирана охраната на конференцията, как е било необходимо да се ползва оръжие. Детайли, някои от които мога да обсъдя, други – не. Но това псевдоговорене нарани тази войнска чест”, обясни офицер Райков пред водещия Кеворк Кеворкян.


„Това, което видях в очите на колегите ми беше, че аз съм герой. Поздравяваха ме, обаждаха се колеги, включително и от чужбина. Тази неочаквана реакция на ръководството за дисциплинарното ми уволнение е нещо, което аз не мога да си обясня”, допълни още Георги Райков.


Според него до този атентат нямаше да се стигне, ако са били предприети определени мерки – да се извършва проверка на всички делегати, участващи в конференцията, с нужните технически средства. „Мерки, които ни бяха отказани от ръководството. За съжаление, отказът от тези мерки, както е практика в службите, са устни”, поясни офицерът.


По стечение на обстоятелството точно Георги Райков обезврежда нападателя Октай Енимехмедов. Райков обаче отказа да коментира действията на хората от личната охрана на Доган.


„Всичко това, което е видно от кадрите е, че аз определено се опитах да го защитя. Признавам, че в момента съм в състояние на война – метафорично и реално. Смятам да я доведа до край и да я спечеля” категоричен бе офицер Райков.


Целия разговор може да гледате във видеото.