Причина за него бе отказът на ЦИК да оповести кода към софтуера, с който се преброяват гласовете

Близо 1 700 000 лева ще струва софтуерът, с който ще бъдат обработени резултатите от изборите на 12 май. Това е ценовата оферта на фирма „Информационно обслужване”, която е единственият кандидат за преброител на вота.


Предложението беше публично отворено в Централната избирателна комисия. Оттам влязоха в спор с БСП за честността на преброяването


Левицата попита защо ЦИК отказва да оповести кода към софтуера, с който ще се преброяват гласовете. Такова искане постъпи в комисията от неправителствени организации. Идеята е крайните резултати да могат да се проверят.


Отказът на комисията Сергей Станишев разчете като „страх от прозрачност” и „ясни намерения за манипулации”.


Изборните надзорници обясниха, че подобен достъп носи рискове, а за резултатите носят отговорност те.


Говорителят на ЦИК Бисер Троянов подчерта, че няма програма, която да е била оставена на безконтролно ползване. 


Станишев отхвърли аргумента, че технически грамотен човек би могъл и сам да пресметне правилно ли са разпределени мандатите.


„Има много сериозни опасения, че „Информационно обслужване” може да манипулира и подмени резултатите чрез софтуерния продукт”, коментира Станишев. От своя страна Бисер Троянов отговори, че упреци за работата на „Информационно обслужване” не е имало от 2003 г. до настоящия момент. 


Междувременно, от ЦИК показаха макет на бюлетината, с която ще гласуваме на 12 май. В нея обаче има отпечатани само 10 участници. В истинския вот се включват 45. Така, ако удължим 4 пъти листа във формат А4, ще получим реалната дължина на истинската бюлетина.