Транспортният министър инспектира новите вагони, като за целта пътува до Вакарел

Процедурата по пускане в движение на нови 30 спални вагонакоито ще тръгнат по маршрутите София - Бургас и София - Варна, провери транспортният министър Кристиан Кръстев. За целта министърът пътува до Вакарел и обратно в присъствието на медии.

 


Новите спални вагони са произведени от турската компания "Тюркие вагон санаи А. Ш. Тювасаш". Цената по договор на вагоните е 32 милиона 205 хиляди евро без ДДС. БДЖ "Пътнически превози" е изплатило цялата стойност на вагоните по договора, а фирма "Тювасаш" ще извършва сервизна поддръжка през 2-годишния гаранционен срок на вагоните. 


На 1 април 2013 г. БДЖ "Пътнически превози" внесе заявление в Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" за започване на процедурата по издаване на разрешение за въвеждане в експлоатация на двата типа нови спални вагони. Към момента процедурата е в ход и е приключила работата по оценка на техническата документация за покриване на изискванията по националните технически правила и националните правила за безопасност, съобщава БГНЕС. Всички вагони ще преминат през пробна експлоатация

 

Очаква се успешно да бъдат преминати всички фази от процедурата и разрешението за експлоатация да стане факт до края на април. Целта е вагоните да да влязат в нормална експлоатация в началото на май за предстоящите Великденски празници. 

 

Всеки вагон разполага с 10 спални кабини с по три легла, пожаро-известителна система и информационна система, както и Интерком система за връзка. Във всеки вагон има и душ кабина, санитарен възел и помещение за предлагане на топли и студени напитки. Климатичната инсталация на вагоните пък позволява индивидуалното регулиране на температурата във всяка кабина.

 


Междувременно, транспортният министър съобщи, че не се очаква поскъпване на билетите за БДЖ след въвеждането в експлоатация на новите вагони.