ДКЕВР ще внимава, за да не плаща България, обеща новият шеф на комисията

Средата на юни е най-ранният срок, в който ще има окончателно решение на ДКЕВР за лиценза на ЧЕЗ, обяви пред медиите председателят на държавния енергиен регулатор Евгения Харитонова. След заседание на комисията тя посочи, че още не се е запознала с доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция от проверката на дейността на електроразпределителното дружество.

 

От думите на Харитонова стана ясно, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще разгледа лицензите на ЧЕЗ Разпределение” и „ЧЕЗ Електро”, защото „‘ЧЕЗ България’ не е лицензиант”. Тя предупреди, че процесът е дълъг, защото, ако регулаторът наруши закона, България ще плаща.

 

ДКЕВР очаква становища от Министерство на отбраната, МВР и Комисията за защита на потребителите, които трябва да представят свои заключения, както предвижда наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката при процедура за отнемане на лицензия на енергийно дружество. Ще се търси мнението и на общините в Западна България, където ЧЕЗ осигурява електрозахранването изцяло.