Всеки трети младеж у нас е без работа, показват данните

Безработицата сред младите хора продължава да расте. В момента всеки трети от у нас е без работа. От началото на кризата до сега броят на безработните младежи се е удвоил. Една от алтернативите е започването на собствен бизнес.

 

Причините за растящата безработица сред младежите са липсата на опит и сравнително малкото възможности по време на криза. Бояна Драганова е завършила висшето си образование. Решила е да отвори магазин за биохрани и козметика. Инвестира в идеята си лични спестявания. Разчита и на подкрепа от родителите.

 

Марий е само на 22, но вече има опит. В началото е срещнал много проблеми, но смята, че практиката е най–добрият учител. Често младите хора си мислят, че да бъдеш бизнесмен е лесно и доходно.

 

Стартът на всеки бизнес изисква начален капитал. Това предлагат редица европейски програми. Кандидатстването за средства от Европа обаче изисква съвет от специалист.

 

Младежката безработица е сериозен проблем в цяла Европа. Според последния доклад на Международната организация на труда в страни като Испания и Гърция повече от половината млади хора са без работа. Започването на собствен бизнес става все по-търсена алтернатива.

 

Репортер: Кремена Тодорова