Предизборен дебат за доходите и икономиката изправи шест от партиите в студиото на „Здравей, България”

Какви мерки срещу бедността са възможни да се случат сега, когато правителството намери 41 млн. лв. за мерки срещу бедността? Това бе основният въпрос, който събра на предизборен дебат в студиото на „Здравей, България” шест от политическите партии.

 

Според Коалиция „ГОРДА България” минималната заплата трябва да стане 600 лв. „Хората излязоха на улицата и казаха, че така повече не може да се живее. Основната причина беше бедността, макар че походът беше срещу монополите. Монополите изсмукват огромна част от доходите на хората, другото е безработицата”, обяви в студиото Христина Христова от Коалиция “Център - свобода и достойнство” и пресметна, че растежът е почти нулев. 


Тя се запита защо в България няма инвестиции, при положение че имаме най-ниските данъци в ЕС, най-ниска цена на труда и сама отговори: „защото няма сигурност на капитала, има корупция и непрозрачност на съдебната система”. 


Христова нарече мерките на служебното правителство срещу бедността „палиетивни мерки”. „Така не се създават доходи. Доходи се създават в икономиката”, категорична бе тя. 


На въпрос откъде минава пътят към по-високи доходи у нас, Николай Ненчев от БЗНС отогвори: „Пътят минава през насърчаване на малкия и средния бизнес. Трябва да предприемем конкретни, бързи мерки за възстановяване на икономиката. А това става чрез насърчаване и инвестиции в сферата на земеделието”. 

 

Владимир Маринов от "ЛИДЕР-НИЕ" заяви, че според него трябва да се намали такса пренос чрез ДКЕВР. И посочи, че в противен случай в сектор „енергетика”, предприятията се обричат на фалит. 


Според проф. Боян Дуранкев от Коалиция „ГОРДА България” създаването на инвестиции няма да подобри нищо. Той обяви, че коалицията залага на „представянето в Европейския парламент на нов европейски план „Маршоу”, който да осигури на България 6-7% средногодишен темп на растеж”. Дуранкев посочи, че е до края на следващото правителство минималната работна заплата трябва да се увеличи на „не по-малко от 600 лв”. 


БЗНС: 1/3 от печалбата на арендатора трябва да отиде за собственика на земята„В България, в крайна сметка, ресурсите се управляват зле и безконтролно и затова стигнахме дотам да се замразят заплати, да се замразят пенсии. И въпросът вече не е социален, той не е ляв. За пръв път от 23 години ниските доходи са въпрос на икономика. Свитото потребление буквално уби бизнеса”, заяви от своя страна Здравка Кръстева от Гражданска листа „Модерна България”. Тя посочи, че мерките за преодоляването на това са освобождаване на доходите в публичната сфера, повишаване на пенсиите и бързи и смели усилия, за да бъдат върнати безработните в икономическата сфера. Според нея средствата ще дойдат от акцизи и ДДС. 


Отговорът на поставените въпроси според Димитър Стоянов от Национал-демократичната партия е „по-добро управление”. Той даде за пример как бюджетът на НОИ за пенсии от 2006 г. се е увеличил три пъти – от 3 на 9 млрд.лв. „Явно не са били управлявани добре тези пари, защото пенсиите не се вдигат. Значи някой прибира пари по трасето. Същото е положението и със Здравната каса. Няма никакъв резултат в здравеопазването”, категоричен бе той. Стоянов се обяви и за премахване на всички държавни такси и свеждане до минимум на всички лицензионни режими. Според него именно те пречат за стартирането на бизнес в България. 

 

Николай Ненчев от БЗНС обяви, че около 1 милион са собствениците на земя в страната. „Тези хора получават от т.нар. „арендатори” някъде по 1 литър олио. Това повече не може да продължи. Ние внасяме поправки. Искаме поне 1/3 от печалбата да отиде за собственика на земята”, категоричен бе той. 

 

Подробности по темата гледайте във видеото.