Събеседниците от Банкя отричат да са правили записа

Бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е на разпит в Специализираната прокуратура. 

 

Предстои още двама души да бъдат разпитани по казуса с изтеклия запис на разговор между бившия премиер Бойко Борисов, ексземеделския министър Мирослав Найденов и подалия оставка градски прокурор на София Николай Кокинов, стана ясно по-рано днес.

 

Единият от хората, които ще отговарят на въпросите на прокурорите, е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Предполага се, че именно на него Борисов разказва резултатите от проверката за незаконно подслушване в МВР предварително по телефона. Това стана ясно от изявление на главния прокурор Сотир Цацаров, направено в четвъртък.

 

Той не назова директно името на Цветанов, но поясни, че ще бъде разпитан човек, който се споменава в края на скандалния разговор.

 

Другият човек, който ще отговаря на въпросите на обвинителите, също е споменат от събеседниците. 

 

Цацаров не отхвърли възможността записът в дома на Борисов в Банкя да е направен чрез телефона на Найденов, без той да знае. Иначе и тримата замесени в скандала отричат да са записвали дискусията.


Проверката по случая, водена от Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП), ще приключи до две седмици.

 

Според юристи Борисов, Найденов и Кокинов са извършили тежко престъпление, за което могат да получат от три до шест години затвор.

 

Междувременно стана ясно, че прокуратурата е започнала работа и по новия запис с Бойко Борисов, който изтече в сряда. Поради лошото качество на аудиофайла обаче все още не е ясно дали той не е изцяло манипулиран. След като обвинителите установят това, ще преценят дали има смисъл от започване на проверка и по казуса.