Разпитан беше и шефът на разузнаването Драгомир Димитров

Водеща тема с наближаването на изборния ден продължават да са разпитите на висши политици в прокуратурата във връзка със скандалите с нерегламентираното подслушване. Днес да дава обяснения беше привикан екс-вътрешният министър Цветан Цветанов. Повод отново са разговорите между Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов.

 

Бившият вицепремиер беше замесен в случая заради изтеклия запис от срещата в къщата на Борисов, на който се чува как лидерът на ГЕРБ информира някого по телефона за научените от него данни от прокурорската проверка за незаконното подслушване в МВР. Справка установи, че именно Цветанов е човекът, с когото е говорил бившият премиер.

 

Освен Цветанов в прокуратурата се яви и шефът на националното разузнаване Драгомир Димитров. Той е бил в дома на Бойко Борисов точно, когато тези разговори са се водили. Димитров обаче отказа всякакъв коментар.

 

След час и половина разпит пред прокурорите обаче Цветанов каза, че не разбрал за какво е давал обяснения. Той заяви, че всичко това било политически сценарий и използва случая на излизане от прокуратурата да агитира журналистите да гласуват.

 

Дали в изтеклия запис има достатъчно доказателства за извършено престъпление и повдигане на обвинения, няма да стане ясно до изборите, защото прокурорската проверка все още няма да е приключила, обясни главният прокурор Сотир Цацаров и уточни, че и тримата участници в разговора  - Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов са отрекли някой от тях да е носил микрофон и да е направил скандалния запис. Според обвинителя на републиката най-големият проблем в случая остава факта, че прокурор Кокинов нерегламентирано е дал служебна информация в аванс.

 

Днешният разпит на Цветан Цветанов нямаше нищо общо с обвинението, което прокуратурата каза, че е готова да му повдигне. То е свързано с разследването в МВР за незаконно подслушване от служители на министерството. По него вече има четирима с повдигнати обвинения.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.