Какво значи да създаваш сайт специфик арт и какво следва след преместването на такава работа - отговорите на образователна лекция

Сайт спесифик арт – звучи малко сложно и претенциозно, но всъщност е нещо много интересно. Зад този термин стои произведение на изкуството, създадено, за да съществува на конкретно място. За целта, даден артист взима предвид определено място при планирането и създаването на своето произведение на изкуството. Терминът е използван за първи път пред средата на 70-те от млади американски скулптори, които започнали да изпълняват обществени поръчки за големи градски територии.

 

Този тип изкуство в откритите пространства често включва озеленяване в комбинация с постоянно базирани скулптурни елементи или пък специално създадени танцови пърформанси. В по-общия случай, понякога дори едно нестандартно архитектурно решение може да бъде определено като сайт спесифик арт.


Какво обаче ще се случи, ако една артистична работа, определена като арт спесифик арт, бъде преместена? Отговор на този въпрос ще даде лекцията на Правдолюб Иванов „Сайт спесифик арт. Да преместиш работа, означава да я разрушиш”. Тя ще се проведе на 18 май, събота, от 14:00 ч. във Vivacom Art Hall в столицата. Лекцията е петата поред от образователната платформа на Фондация „Отворени изкуства” - „Въведение в съвременното изкуство/ Художници говорят за изкуство”.


Събитието цели да осигури контекст за разбирането и гледането на съвременно изкуство, като същевременно запознае родната публика с основните теми, идеи и творци.


Предпоследната лекция от платформата ще запознае със сайт спесифика и ще направи паралел между него и ленд арта и концептуалното изкуство, които обаче не изчерпват напълно неговата логика. 


Повече за тази артистична стратегия, за която съществени са мястото или територията и която обединява отдалечени физически или ментални територии, повече и за начините, по които може да очертае социални или политически теми или паразитно да окупира място, непринадлежащо на изкуството, ще разберете идната събота. 


За това, както споменахме, ще се погрижи Правдолюб Иванов. Той e завършил НХА-София, като сега преподава там. Правил е самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варшава, Ла Шо–Да Фон, Швейцария и Ню Йорк. Участвал е в множество големи европейски групови изложби. Повече за него ще намерите ТУК


Посещенията са безплатни, но с предварително записване на info@openarts.info

 

Текст: Миалена Халваджийска