Най-активни са в Пловдив, Шумен, Хасково, Пазарджик, Варна, Добрич

Близо 10 700 декодери за цифрова телевизия са раздадени от началото на август досега на социално слаби граждани. Това е част от първия етап за снабдяване на около 124 000 социално слаби хора от четири района на страната, съобщават от социалното министерство.


Средно по 660 човека на ден се възползват от възможността да получат безплатни устройства за цифрова телевизия чрез ваучери от държавата. Най-активно е раздаването в Пловдив, Шумен, Хасково, Пазарджик, Варна, Добрич. Има магазини, които всекидневно обработват и предоставят по 140-160 броя декодери на  правоимащите.


Най-много устройства са предоставени в областите Монтана – 1692 броя, Видин – 1490, Плевен – 1160 и Враца – 1081 броя. В Ловеч до този момент само 465 нуждаещи се са взели декодери.


Според офертите на кандидатите, които спечелиха първия етап от поръчката за доставка на декодери за социално слаби граждани, цената на устройствата е по-ниска от отпечатаната на ваучера стойност от 60 лв. Разликата в цената ще остане в държавния бюджет, информират от министерството.