Едва 55 лица и семейства се възползват от различните видове социално подпомагане

Над 1000 лева месечно плаща държавата за издръжката на един бежанец. Парите спират в момента, когато чужденците получат статут на бежанец. Оказва се обаче, че и след това държавата продължава да ги подпомага. 


По закон - след като получат бежански статут у нас, бежанците придобиват същите права и задължения като всички останали български граждани. За тях дори има и известни облекчения. Оказва се обаче, че чужденците рядко се възползват от това си право.


Не са задължени да отработват 14 дни обществено-полезен труд, за да получават социална помощ. Но трябва да докажат, че нямат доходи. Трябва да докажат и че имат постоянен адрес, на който да получават тази помощ. Ако имат деца – те трябва да посещават училище, трябва да са имунизирани”, обясни главният директор в Агенцията за социално подпомагане Румяна Георгиева.


Тази информацията отприщи противоречиви мнения. Въпреки опасенията обаче данните на Агенцията са социално подпомагане сочат, че едва 55 лица и семейства се възползват от различните видове социално подпомагане. В 45 от случаите става въпрос за детски, а в 7 случая са подпомогнати хора с увреждания. 


Повече от месец Джена Махмуд живее с трите си деца в центъра за настаняване за бежанци в софийския квартал „Враждебна”. Надява се до дни да получи бежански статут. Няма намерение обаче да кандидатства за помощи, защото иска да получи паспорт, за да може да замине на запад.


Според експерти от Държавната агенцията за бежанците решението на Джена важи за повечето бежанци у нас. Това е и една от причините молбите за социално подпомагане да са толкова малко. 


Обяснението може да е и друго. Разбираме го от Талал Каро от Сирия, който вече 30 години живее у нас: „Аз имах нужда в един период от  моя живот и записах за помощи, които да получавам от общината, но впоследствие отказах, за да могат другите да имат. Аз мога да се оправя, защото нямам деца - не съм женен. Никога не съм получил такива помощ.”


Дори и броят на бежанците, които кандидатстват за помощи да нарасне, до края на годината пари за тях ще има. За след това вече се подготвят необходимите разчети.

 

Повече подробности ще намерите във видеото.