Той разказа и подробности около операцията за връщане на Симеон Сакскобургготски у нас

„Пардю е абсолютен резил за посолството на САЩ. Той е като петно за американците. Отиването му в университета беше пълна глупост”, каза пред „Всяка неделя” председателят на фондация “България интернешънъл” и участник в Операция „Шипка” Яков Джераси.

 

„Американците нямат никакъв интерес към нашата страна. Не знам кой му даде идеята, вероятно идва по-скоро средите на Кунева, но това беше много тъпо. Затова има черна точка. Това не е неговата работа. Той нямаше работа в окупирания Софийски университет. Той нямаше представа какво се случва”, категоричен бе Джераси.

 

Той припомни подробности около Операция „Шипка”, която не само бе идея на цар Симеон, но той я нарече така. Преди време той получи като дарение част от къщата на ул. "Шипка" 38. По ирония на съдбата тя се намира близо до тогавашното испанско посолство. Царят разчете това като знак за неговото завръщане.

 

Той припомни, че тогава е имало активен интерес към царя и от страна на БСП. „Симеон предпочиташе да бъде президент, не министър-председател. Искаше да бъде представител на държавата, не да ръководи дневната работа на нацията”, добави Джераси.

 

Гледайте цялото интервю с Яков Джераси във видеото.