В София тръгват 20 нови трамваи, купени с европейски средства, заяви кметът

„Трябва да има сериозен отпор срещу политици, които се смятат, че са над закона, заяви в интервю за „Всяка неделя” столичният кмет Йорданка Фандъкова. „София е огромен град с огромни проблеми. Това, което се опитваме да правим аз и моят екип с ресурса, който имаме, е да променяме града. В крайните квартали също се извършват много дейности, но се изискват не само средства, а и време”, допълни тя.

 

„Тази година имаме много проекти. В понеделник пускаме в движение първите два от новите 20 трамваи от Полша. Много отдавна София не е имала чисто нов трамвай. Тук е важно да кажа, че тези трамваи се купуват с европейски средства, 100% безвъзмездни за нас. Освен тях, тук на място са 10 нови метровлакове и очакваме да се подпише договорът за 126 нови автобуси. Това са все неща, които не бихме могли да закупим сами, ако нямаше европейската солидарност”, заяви Фандъкова.

 

„Не мога да кажа, че работата в общината е спокойна. Но намираме консенсус за по-важните въпроси, аз разчитам на диалога и аргументите. Работим изключително добре с колегите от „Синята коалиция”, водим диалог и с групата на БСП. Но аз съм член на ГЕРБ”, добави кметът на София.

 

По отношение на бюджета никога няма да имаме консенсус. Не очаквам да бъдем подкрепени от опозицията при него. Това е най-големият бюджет на общината до момента – над 1,4 милиарда лева. Най-важното е, че имаме около 700 милиона лева инвестиционна програма. Работили сме много за да можем да защитим европейските проекти”, категорична бе Фандъкова.

 

Тя допълни, че Столична община е длъжна да разкрие културно-историческото наследство на София.

 

Вижте целият разговор с Йорданка Фандъкова във видеото.