През почивните дни ще е ветровито и почти навсякъде ще паднат съществени валежи

В събота ще е ветровито и почти навсякъде ще паднат съществени валежи, на югоизток от дъжд, а на северозапад от сняг. Във всички области на Южна България е обявен жълт, а в Северна и Източна  - оранжев код за опасно време.

 

В северните области се очаква снежна покривка от 15-25 сантиметра и вятър със скорост над 100 км/ч. Това ще създава условия за заледявания и преспи. В крайните източни райони, където валежите ще са от дъжд, се очакват 15-20 литра на квадратен метър.

 

Вълнието на морето ще достига 5-6 бала, а пулсовете на вятъра ще са над 50-60 км/час. В областите с жълт код, снежната покривка ще е от 10 до 15 сантиметра, а температурите ще се понижат чувствително. В местата със снеговалежи температурите ще са отрицателни и през целия ден ще останат около нулата, а в районите с дъжд ще достигнат 6-7 градуса, но и там бързо ще застудее.

 

В планините ще е облачно и мъгливо, с валежи от сняг. Силният южен вятър ще се ориентира от север и ще отслабне. В планините на запад ще е доста по-студено от тези на изток. На 1500 м се очакват от минус 4 до 0 градуса, а на 2000 от минус 8 до минус 3.

 

В неделя у нас ще е облачно и студено, на места в Западна България температурите ще се понижат до минус 8-9 градуса. Преваляванията над западните райони ще отслабнат, но в централните и източните почти през целия ден ще вали предимно сняг. В района на Сливен рязко ще застудее.

 

В понеделник валежите ще спрат, облаците ще се разкъсат и вятърът ще отслабне, но ще остане студено. Във вторник бързо ще се заоблачи и през нощта срещу сряда ще се повтори ситуацията от почивните дни, с валежи от дъжд, сняг и поледици.  

 

Още за времето може да видите на Sinoptik.bg.

 

Актуалната пътна обстановка може да следите на Kamerite.bg.