Сняг вали в почти цяла Северна България и в масивите на Западна

Зимата дойде в Северна България, а до края на днешния и през утрешния това ще се случи в цялата страна. Понеже застудяването, а  с него и снегът, идва от северозапад - най-много сняг към момента е паднал във Видин. Снежната покривка там е 10 сантиметра, на връх Мургаш - 7.

 

Във всички области на Южна България е обявен жълт код за интензивни валежи от дъжд и сняг, а в Северна и Източна - оранжев код и за силни ветрове с пулсове над 100 км в час, а вълнението на морето ще достига 5, 6 бала. Очаква се  снежна покривка между 10 до 25 сантиметра, а температурите ще се понижат чувствително.  

 

В момента преваляванията обхващат почти цялата страна. В планините и на север от балкана валежите са от сняг, а на юг – от дъжд. През деня с временни прекъсвания над цялата страна ще продължи да превалява. Границата между дъжд и сняг в Дунавската равнина ще се измества бавно на изток.

 

В края на деня вече дъжд ще вали в само в крайните източни и югоизточни райони. Със силен вятър от север-североизток ще навлиза студен въздух.  

 

Днес температурите почти няма да се повишат или ще е слабо. В местата със снеговалежи те ще са отрицателни или около нулата, а в районите с дъжд ще са до 8, 9 градуса, но и там бързо ще застудее.

 

В планините ще е облачно и мъгливо, с валежи от сняг. В източните Родопи и източните части на Стара планина валежите ще са обилни, предимно от дъжд, а по високите части от мокър сняг. Силният южен вятър ще се ориентира от север и ще отслабне. В масивите на запад ще е доста по-студено от планините на изток.

 

Утре у нас ще е облачно и студено, на места в Западна България температурите ще се понижат до минус 8, 9 градуса. Преваляванията над западните райони ще отслабнат, но в централните и източните почти през целия ден ще вали предимно сняг. Силният северен вятър в Източна България ще подържа усещането за ниски температури.

 

В понеделник валежите ще спрат, облаците ще се разкъсат и вятърът ще отслабне, но ще остане студено. Във вторник бързо ще се заоблачи и през нощта срещу сряда ще се повтори ситуацията от днес, с валежи от дъжд, сняг и поледици.   

 

В сряда до обед провалянията ще спрат, най-късно в североизточните райони и на места слънцето ще се покаже. В четвъртък ще се заоблачи с висока облачност, а в ниските места ще е мъгливо.

 

Повече за времето можете на научите на Sinoptik.bg

 

Можете да следите в реално време пътната и атмосферна обстановка на Kamerite.bg